Zdravljenje z matičnimi celicami

Zdravljenje z matičnimi celicami

Po ekstrakciji zoba se soočamo z veliko izgubo - resorpcijo dela čeljustne kosti. Obseg resorpcije nemalokrat onemogoča estetsko sprejemljive protetične rešitve. V takih primerih se odločimo za kirurško zdravljenje, za t.i. »vodeno kostno in tkivno regeneracijo«. Pri tej metodi uporabljamo umetne kostne in tkivne nadomestke, s katerimi vzpodbujamo rast lastnih tkiv za popravilo defekta.

Najsodobnejšo tehnologijo zdravljenja izgubljenih tkiv predstavlja regenerativna medicina z matičnimi celicami. V Simed Zobozdravstvu smo to metodo prvi v Sloveniji uvedli v zobozdravstvu. Ponašamo se z nazivom Ustanova za tkiva in celice, registrirani pri Javni Agenciji za Promet z Zdravili in Medicinskimi Pripomočki Republike Slovenije.

Matične celice so osnovne, izvorne celice, ki v našem organizmu skrbijo za obnovo tkiv in celic. Nahajajo se v kostnem mozgu, maščevju okoli pasu, v krvi in v zobni pulpi.

Z matičnimi celicami, odvzetimi iz enega od od naštetih tkiv, zelo uspešno in predvidljivo vzpodbudimo naravno obnovo in rast izgubljenih tkiv. Pri uporabi lastnih celic ni tveganja za zavrnitev po ponovnem vnosu celic v telo, nastanek imunskih reakcij, ali prenos bolezni.

Med operativnim posegom v lokalni anesteziji pripravimo poškodovani predel čeljusti in vanj s posebno tehniko nanesemo vam lastne matične celice. Te se v procesu zdravljenja, ki traja od 3 do 6 mesecev, preoblikujejo v vaša izgubljena tkiva in celice.

Zdravljenje z matičnimi celicami predstavlja nov mejnik razvoja regenerativnih tehnik v medicini.

O paradontologiji in matičnih celicah

Intervju s prof.dr. Borisom Simoncicem

Prof. dr. Boris Simončič: Matične celice v regenerativni stomatologiji