Stomatološka protetika

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika

S protetičnimi izdelki nadomeščamo izgubljena trda in mehka tkiva ustne votline. Posledica ekstrakcije zob ni samo vrzel v zobni vrsti, pridružena ji je izguba čeljustne kosti. Ločimo več vrst brezzobosti:

  1. Manjka en zob
  2. Manjka več zob v prekinjeni zobni vrsti, kjer še imamo na koncu vrzeli kočnik, ali v skrajšani zobni vrsti, kjer na koncu ni več kočnika
  3. Popolna brezzobost v eni ali obeh čeljustih

Glede na vrsto in obsežnost brezzobosti se odločimo za različne vrste stomatološke protetike: fiksna protetika, snemna protetika, kombinacija fiksne in snemne protetike in z vsadki podprta protetika.

  1. Fiksna protetika

Manjkajoči en ali več zob nadomestimo z mostičkom, izdelanim iz najsodobnejših materialov za doseganje izjemnih estetskih in funkcionalnih rezultatov.

  1. Snemna protetika

Nadomeščamo manjkajoče zobe v skrajšani zobni vrsti, ali manjkajoče vse zobe v celotni čeljusti/obeh čeljustih. Uporabljamo najboljše materiale, estetske zobe iz kompomer, na vašo željo tudi individualno prilagojene zobe. V tem primeru zobni tehnik zobe v protezi preoblikuje s posnemanjem vaših izgubljenih zob.

  1. Kombinacija snemne in fiksne protetike

Kombinacije tehnik se poslužujemo kadar obstoječi zobje zahtevajo fiksnoprotetično oskrbo, hkrati pa so v čeljusti prisotni obsežni brezzobi predeli. Takrat na zobne krone namestimo posebne elemente, polzila in peresa, ki služijo za stabilizacijo proteze. S to tehniko se izognemo motečim zaponam, ki služijo za sidranje protez in nemalokrat predstavljajo velik estetski problem.

  1. Z vsadki podprta protetika

Je lahko fiksna ali snemna. Vsadke vstavimo v delno ali popolno brezzobo čeljust in nanje namestimo protetično delo. Lahko je posamezna prevleka, mostiček ali totalna skeletirana proteza.